FlowFriend Junior

Sorry, deze functionaliteit is momenteel niet beschikbaar. Probeer het later nog een keer.
  • Gratis bezorgd vanaf 50 euro
  • Snelle levering
  • Al ruim 20 jaar ervaring met Koi en vijvers
8.7
KiyOh
88 beoordelingen
Beoordeel ons

De FlowFriend Junior

De FlowFriend pompen zijn ver vooruit op het gebied van energiezuinig water verpompen. De FlowFriend-serie voldoet aan de hoogste industriële MEI-klasse (boven de 0.7) en valt daarbij in de categorie “best available technology”. De MEI-klasse, de Minimum Efficiency Index, is gerelateerd aan het rendement van zowel de motor als de hydrauliek van de pomp en is een richtlijn, opgezet in 2012, om energiebesparing op waterpompen te verplichten. De EU stelt vanaf 2015 een MEI van minimaal 0.4 verplicht.
Het FlowFriend programma is nu verder uitgebreid met de FlowFriend Junior. De Junior heeft veel overeenkomsten met de huidige FlowFriend modellen maar ook meerdere markante verschillen.

 • motor met beschermingsklasse IP67
 • extreem energiezuinig
 • externe regelaar - kortsluitvast en IP66
 • 0-10V/0-20mA/4-24mA externe aansturing
 • regelbaar 2-40 m3/uur / 20-370 Watt / 500-3000 rpm
 • zonder fan - zeer stil
 • IE6: nieuwste generatie permanent magneetmotor (EC/BLDC)
 • 5.5 meter opvoerhoogte

Als belangrijkste verschil in opbouw van de pomp is dat de motor en de besturingselectronica van elkaar gescheiden zijn. Omdat de pomp geen koelfan nodig heeft, voldoet de motor aan IP-klasse 67. De electronica kan op een makkelijk toegankelijke plek gemonteerd worden en is op meerdere manieren van afstand te besturen. De besturingskast, pomp en kabel zijn volledig EMC afgeschermd.

Gebleven is het uiterst efficiënte ontwerp van de pomp. Daarbij zijn de verliezen geminimaliseerd in zowel de hydrauliek, de motor en de besturingselectronica.
De maximale efficiency van de hydrauliek is bij vollast boven de 85%, van de motor boven de 94% en van de besturing boven de 98%. De motor voldoet aan de meest recente, nog niet officieel vrijgegeven IE6-norm qua energiezuinigheid.

De hydrauliek van de Junior is, zoals de andere FlowFriend pompen, vervaardigd van RVS316 en van het mixed-flow type. Dat betekent een opvoerhoogte tot 5.5 meter en een instelbaar debiet tot 40 m3/h zodat de pomp een groot inzetbereik heeft voor efficiënt gebruik. De pomp is volledig regelbaar (500-3000 rpm) middels een externe besturing.

De besturingselectronica

De FlowFriend wordt met kortsluitvaste besturingselectronica geleverd en is/heeft standaard:

 • keypad
 • kortsluitvast
 • intern EMC filter
 • Modbus RTU
 • CANopen
 • analoge inputs (0-10V/0-20mA/4-20mA)
 • digitale inputs
 • IP66

Via deze besturing is ook het opgenomen vermogen af te lezen. Via de vele analoge en digitale inputs is de Junior van afstand te regelen.

Het grote voordeel van permanent magneet motoren t.o.v. frequentie geregelde a-synchroonmotoren is de opmerkelijk hoge efficiency bij lage toeren. Echter, ook in het hogere toerenbereik zijn ze beduidend zuiniger.

Ingenieuze pomphuizen
De hydrauliek van een pomp bestaat uit de pompwaaier en het pomphuis. De hydrauliek van de FlowFriend is volledig van gegoten RVS316. Robuust, glad en een perfecte vorm voor minimale interne verliezen.
De hydrauliek bepaalt:
voor een belangrijk deel de totale efficiency van de pomp
de geschiktheid van de pomp voor een bepaalde toepassing.

Droogloper of natloper
De FlowFriend is een droog opgestelde pomp met een asafdichting (droogloper). Deze techniek is energie- en veiligheidstechnisch een superieure keuze ten opzichte van zogenaamde natlopers (waar het anker van de pomp in het water draait). Daarom wordt bij industriële toepassingen vrijwel alleen gewerkt met pompen met een asafdichting. Omdat bij drooglopers het anker en de stator extreem dicht op elkaar geplaats worden, hebben ze beduidend minder energieverlies tijdens bedrijf in vergelijking met natlopers. Bij natlopers is dan ook altijd sprake van een compromis. Is de afstand tussen stator en anker erg klein, dan is het risico van beschadiging door vastzittend vuil tussen anker en stator erg groot. Wordt echter de afstand groter, dan nemen de energieverliezen van de pomp kwadratisch toe.
Als bij een natloper de statorzijde beschadigt, is direct contact tussen de kern (met spanningen boven 300V) en het water mogelijk. Bij toepassingen waar mensen het water aanraken of erin zwemmen is een natloper dan ook niet aan te bevelen.

Specificaties

Merk
FlowFriend
Type
Junior
Capaciteit
2 - 40 M3 P/U
Maximale opvoer
7 Meter
Wattage
20 - 370 Watt
Garantie
2 Jaren
EAN
8717591050797

Misschien ook interessant

AquaForte Prime Vario 30000 regelbare vijverpomp

Nieuwste generatie Sine Wave vijverpompen met controller voor variabele snelheden van 30 tot 100%. Dankzij de Sine Wave ...

Sorry, deze functionaliteit is momenteel niet beschikbaar. Probeer het later nog een keer.

FlowFriend Pro

De FlowFriend is ver vooruit op het gebied van energiezuinig water verpompen. De FlowFriend voldoet nu al aan de hoogste...

Sorry, deze functionaliteit is momenteel niet beschikbaar. Probeer het later nog een keer.

FlowFriend Standaard

Flow Friend Standaard. De FlowFriend is ver vooruit op het gebied van energiezuinig water verpompen. De FlowFriend voldo...

Sorry, deze functionaliteit is momenteel niet beschikbaar. Probeer het later nog een keer.

Aquaforte DM Vario 30000 S

In navolging van de enorm populaire DM Vario serie komt Aquaforte nu met de S serie, de nieuwe en verbeterde regelbare v...

€ 599,00Sorry, deze functionaliteit is momenteel niet beschikbaar. Probeer het later nog een keer.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en aanbiedingen.